voedsel

Battenburg Blitz 21-04-2013

battenbergvanmevrouwsnelMijn vrouw heeft een hobby: bakken. Brood, taart, koekjes gebak; ze draait haar hand er niet voor om. Ik probeer altijd in de buurt te zijn als ze aan het bakken is. Niet om te helpen met bakken of haar in de gaten te houden  ofzo. Nee, het is vooral voor damagecontrol. Onze (sowieso niet zo opgeruimde) keuken lijkt na een bezoek van vrouwe Snel eerder op Londen na de blitz dan op een normale keuken. Elk vrij plekje moet kennelijk worden gebruikt. Elk bakje wordt zeker niet gerecycled, nee daar pakt mevrouw een ander bakje voor!

Ook dit keer ziet onze keuken er uit als het atelier van  Karel Appel. Zie in plaats van verf en doek a.u.b. stapels pannen, bakjes en troep voor je. Het resultaatvan het bakwerk is meestal zó goed dat ik haar de troep maar vergeef. Terwijl mevrouw als een razende bezig is met de botercreme, spoel ik, braaf als ik ben, alle vaat om. Ondertussen mag ik alle overgebleven restjes cake en marsepein opeten. Dat is ook een vorm van opruimen.

Het resultaat van deze baksessie is een ‘Battenburg Cake’. Volgens wikipedia/foodhistory is de oorsprong niet helemaal duidelijk. De naam komt van een Duitse adellijke familie. Deze cake zou gemaakt zijn ter ere van het huwelijk van één van de familieleden van deze familie en een kleindochter van Koningin Victoria. Omdat er verschillende namen voor de cake rondwaren zoals ‘windowcake’  en ‘dominocake’ ga ik er vanuit dat het recept al langer bestond (misschien wel in een andere vorm). De klassieke Battenburg heeft 4 gelijke vakjes omvat door een laag marsepein. Op oude plaatjes staan er ook met 9 vakjes en meer dus in de loop der tijden zal het recept versimpeld zijn.

Vrouwe Snel heeft een koffiesmaak aangegeven aan haar Battenburg. Het recept is van de fameuze Mary Berry (wat een naam voor een bakmevrouw). Het idee om het te gaan maken komt van TVkok Rudolf. het recept van Rudolf was volgens mij wat eenvoudiger. Over Rudolf gesproken. Waar Mary Berry in haar mantelpakje in  een brandschone keuken een prachtige taart in elkaar knalt is het bij Rudolf ook raak. Je kan goed zien dat hij er meestal een redelijke bende van maakt in de keuken. Zou mevrouw Rudolf ook in zijn keuken naast hem staan voor damagecontrol ?

Wout

ps. de Battenburg smaakte mighty fine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress