blog verslag

Church Rock Cemetery Nottingham 21-06-2016

Mevrouw Snel en ik bezoeken graag oude kerkhoven als we de kans hebben. Dat klinkt luguber. Dat is het in feite niet. Je kan aan een begraafplaats goed zien wat de geschiedenis is van de plaats waar de begraafplaats zich bevind. Tevens zijn sommige grafmonumenten prachtige kunstwerken.

Omdat we toch in Nottingham waren, hadden we derde dinsdag van juni gereserveerd voor ´Church Rock Cemetery´. De dag ervoor regende het flink maar die dag scheen de zon. Dit kerkhof ligt ongeveer een kwartiertje lopen vanaf het Victoria winkelcentrum. Onderweg komen we veel vage winkeltjes tegen en opvallend veel kapsalons.

De begraafplaats is heuvelachtig en er staan belachelijk veel monumenten naast elkaar. Het is een echte victoriaanse begraafplaats die opgericht is in 1845. De meeste graven zijn beschadigd en overwoekerd wat behoorlijk bijdraagt in de sfeer. Mijns inziens zou je hier een prima horrorfilm kunnen opnemen. Bizar zijn de graven die in de grond verzonken zijn. Hier en daar is er sprake van vandalisme. Soms ligt er wat afval waarin je kan zien dat lokale zatlappen en drugsgebruikers dit ook een prima plek vinden om te vertoeven.

Uiteindelijk lopen we zo´n twee uur over dit kerkhof. Wat ik opvallend vond is de vaak relatief korte levensduur van mensen in de 19e eeuw. Ook opvallend waren de referenties naar het herenigen van gezinsleden na het overlijden. Tevens kwamen we veel graven tegen van jonge mannen die gesneuveld waren in de eerste Wereldoorlog. Hieronder een aantal foto´s die ik heb gemaakt.

Wout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress